arrow-down arrow-right arrow-left search home
Ajankohtaista

Energiatoimet tuottavat tulosta

Taloyhtiön hoitokuluista noin viidennes syntyy energiankulutuksesta. Teknisillä ratkaisuilla on saatavissa säästöjä, jotka näkyvät suoraan asumiskustannuksissa.

Jyväskyläläinen Asunto Oy Jyskän Tammitie 1 lähti uusimaan lämmitysjärjestelmää, ja vuoden 2018 lopulla yhtiössä otettiin käyttöön uusi PILP- eli poistoilmalämmön talteenottojärjestelmä.

PILP on yleensä tehokkaimmillaan yksiportaisessa pistetalossa. Jyskän Tammitiellä on kaksi kolmikerroksista taloa, joissa toisessa on kaksi ja toisessa kolme porraskäytävää.

– Vaikka kyseessä ei ole PILP:n kannalta mikään optimikohde, saadaan täälläkin järjestelmällä aikaan hyvät säästöt, kun toteutus on oikea, sanoo Aari Isännöinti Oy:n aluejohtaja Voitto Hyvärinen.

– Investointilaskelmien perusteella hankkeen takaisinmaksuaika on PILP:n osalta vajaat seitsemän vuotta. Tarkan laskelman tekeminen ei ole näin yksiselitteistä, sillä yhtiössä uusittiin samassa yhteydessä lämmönvaihtimet ja molempien talojen ilmanvaihtokoneet sekä säädettiin ilmamäärät nykymääräysten tasolle.

Lisäksi yhteisiin tiloihin asennettiin sähkölämmitteiset tuloilmapuhaltimet ja saneerattiin molempien talojen saunat. Uudistus lisäsi innostusta saunojen käyttöön, mikä näkyy kasvaneessa sähkön kulutuksessa.

Myös autopaikkojen käyttöaste kasvoi uusien käyttäjien myötä. Sähkökeskus päivitettiin ja sen sulakekokoa kasvatettiin. Näin varauduttiin sekä PILP:n tuomaan lisäkulutukseen että uusiin sähköautojen latauspisteisiin.

Hoitovastiketta voitiin pudottaa reilusti

Lämmitysjärjestelmän saneeraukseen oli yhtiössä varauduttu ennalta, joten investointi voitiin rahoittaa kassasta. Näin hoitovastiketta voitiin pudottaa reilusti – 4,74 eurosta 3,09 euroon/m2/kk. Esimerkiksi 70-neliöisessä asunnossa se tarkoittaa osakkaalle vuositasolla lähes 1400 euron suuruista hoitokustannusten laskua.

– Toki tässä on taustalla monia jo aiemmin toteutettuja investointeja. Käyttövesijärjestelmä saneerattiin pari vuotta sitten, ulko- ja sisävalaistuksissa on siirrytty ledien käyttöön, lämmitysjärjestelmä on tasapainotettu ja tehty lämmönsäätöjä, puolessa asunnoista on IOT-yhteydellä toimiva lämpötilanseuranta ja yhtiöön on asennettu myös etäluettavat vesimittarit, Voitto Hyvärinen luettelee.

Ennen PILP-järjestelmän asentamista yhtiön yhteenlaskettu lämmön ja sähkön kulutus oli noin 470–480 MWh vuodessa. Saneerauksen jälkeen kulutus putosi viime vuonna alle 260 MWh:n.

– Tälle vuodelle on euromääräistä säästöä luvassa vielä lisää, kun energiayhtiö viime vuoden lopulla toteutuneisiin mittaustietoihin perustuen tarkasti sopimusvesivirtaa. Kuukausittainen kiinteä kustannus putosi noin 200 eurolla.

– Talot ovat takuuajan urakoitsijan etävalvonnassa ja sopimuksen mukaan he vastaavat arvioitujen säästöjen toteutumisesta myös käytännössä. Meillä on niin ikään etäyhteys kohteeseen ja pystymme tekemään tarvittavia säätöjä asetuksiin, Hyvärinen kertoo.

Ammattimaiseen kiinteistöjohtamiseen kuuluu laajamittainen ymmärrys kiinteistön elinkaaresta ja sen käytönaikaisesta toiminnasta. Oikein mitoitetuilla investoinneilla ja oikeilla käyttötottumuksilla hyvin johdetussa yhtiössä on mahdollista saada aikaan merkittäviä kustannussäästöjä – suoraan omistajien eduksi