arrow-down arrow-right arrow-left search home
Ajankohtaista

Huoneistotarkastaja varmistaa, että asuntoon on kiva muuttaa

Aari Isännöinnin palveluihin kuuluvat asumisoikeus- ja vuokra-asuntojen huoneistotarkastukset. Niiden avulla huolehditaan, että asiakasyhtiöiden asumisoikeus- ja vuokra-asunnot ovat hyvässä kunnossa, kun uusi asukas muuttaa taloon. Tulijalle on aina tarjolla siisti ja toimiva asunto.

Ylläpitopäällikkö Kristjan Luiga on tehnyt tarkastuksia puolitoista vuotta ja viihtyy liikkuvassa ammatissaan.

– Tämä työ sopii aktiiviselle ihmiselle, jolla on ajokortti ja teräshermot, Kristjan tiivistää nauraen.

– Huoneistotarkastajan ei tarvitse istua toimistolla kellon ympäri, vaan saan liikkua pitkin pääkaupunkiseutua. Autosta on tullut kuin toinen koti. Toki välillä on toimistopäiviäkin, mutta vähemmän, sillä viikon aikana kierrän tarkastamassa keskimäärin 30 asuntoa.

Tarkastaja opastaa asukasta loppusiivouksessa

Kun edellinen asukas irtisanoo asunnon, Kristjan soittaa hänelle ja sopii ennakkotarkastuksen. Se hoidetaan kahden viikon kuluessa irtisanomisesta.

– Asukas voi olla itse paikalla tai hän antaa minulle luvan mennä asuntoon yleisavaimella. Katson missä kunnossa asunto on, onko seinissä kiinnitysjälkiä tai muuta tarvetta pintaremontille. Tilaan tarvittaessa remontit ja opastan asukasta lopputarkastusta varten eli kerron, mitä kaikkea siihen mennessä pitää tehdä ja kuinka hyvin asunto tulee olla siivottu.

Muuton jälkeen tehdään vielä toinen tarkastus

Kristjan Luiga käy tekemässä lopputarkastuksen, kun asukas on muuttanut pois. Hän tarkastaa jokaisen huoneen ja niissä muun muassa kaikki kaapit, testaa että hanat toimivat ja viemärit vetävät, tsekkaa uunin ja liesituulettimen toiminnan sekä astianpesukoneen kytkennät.

– Varmistan siis, että kaikki on kunnossa uutta asukasta varten.

Jos asunto tai sen siisteys ei täytä annettuja kriteerejä edellisen asukkaan jäljiltä, valokuvaan ongelmakohdat, lähetän kuvat asukkaalle ja tilaan muuttoremonttiurakoitsijan hoitamaan homman kuntoon.

Muuttaja: muista puhdistaa lieden tausta!

Huoneistotarkastaja arvioi, mikä on asunnon normaalia kulumaa ja mikä asukkaan aiheuttamaa korjaustarvetta. Mahdolliset asukkaasta johtuvat korjaus- ja siivoustyön kustannukset veloitetaan poismuuttaneelta asukkaalta.

Tässä kohtaa tarkastaja saattaa tarvita alussa mainittuja teräshermoja. Päätökset on perusteltava rauhallisesti ja selkeästi, etenkin jos vastapuoli on asiasta eri mieltä.

– Asunnon on tietysti oltava sellaisessa kunnossa, että se on helppo vuokrata seuraavalle asukkaalle. Asukkaat eivät aina tätä ymmärrä, sillä jokaisella ihmisellä tuntuu olevan vähän eri käsitys siitä mitä tarkoittaa siisti asunto. Siivoustaso vaihtelee ohjeista huolimatta, Kristjan Luiga on huomannut.

– Kaapit esimerkiksi on saatettu jättää siivoamatta tai ikkunat pesemättä. Kaikkein useimmin unohtuu vetää liesi pois paikaltaan ja siivota ruokatahrat, pölyt ja lemmikkien karvat lieden ympäriltä.

Rakennusalalta kertyi tietotaitoa

Kristjan Luiga aloitti huoneistotarkastajan työt huhtikuussa 2019 ja tekee myös teknisen isännöitsijän töitä.

– Aiemmin olin liki 20 vuotta rakennusalalla ja silloin kertyneestä tietotaidosta on ollut paljon hyötyä huoneistotarkastajan työssä.

– Tämä tehtävä sopisi varmasti myös siivousalan asiantuntijalle, koska työhön kuuluu siivouksen opastamista. Tärkeintä on kuitenkin omata hyvät vuorovaikutustaidot, sillä ihmisten kanssahan tässä ollaan tekemisissä.

Kristjan esittelee lyhyesti työtään LinkedIn-sivuillamme julkaistussa videossa.